amber-logo

Amber Alert u Srbiji: Izostala podrška MUP-a

Okrugli sto povodom uvođenja Amber Alert sistema u Srbiji održan je juče, 21.12. u Palati Srbije. Na javnoj raspravi, ovim povodom, govorili su predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ministarka pravde Maja Popović i predsednica Fondacije Novak Đoković Jelena Đoković, kao i predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, te Fondacije Share, Centra za prava deteta i organizacije ASTRA.

Međutim, uprkos kontinuiranoj i javnoj podršci premijerke Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kao i prethodnog puta, ignorisalo ovu tematiku.

„Privilegovan sam što možemo da se okupimo, razgovaramo na ovu temu i utičemo na celokupno društvo i na donosioce odluka da sistem Amber Alert zaživi u Srbiji. Država treba da bude svesna da su u njenim rukama sudbine mnoge dece i mnogih roditelja i do sad je pokazala dobru volju da sinhronizovano radimo na uvođenju ovog sistema u našu zemlju. Zato ne želim da verujem da bezvoljnost ministra Vulina može da bude jača od volje države i ostalih ministarstava od kojih dobijamo podršku, ali činjenica je da nepojavljivanje i ignorisanje ove naše zajedničke borbe za bezbednost dece od strane MUP-a treba da nam pošalje nekakvu poruku. Da li to znači da mi samo prividno dobijamo podršku za uvođenje Amber Alert sistema ili je nešto drugo po sredi ja ne znam, ali sigurno je da tehnički ne možemo ovo sprovesti u delo bez MUP-a“ – rekao je predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, dodavši da ipak očekuje konstruktivnu saradnju, budući da se radi o temi u kojoj nema mesta ni sujeti ni animozitetu, jer se radi o najosetljivijoj grupi u našoj zemlji, deci.

Budući da je Amerika prva uvela ovaj sistem još 1996.godine, ne treba da čudi što je baš Američka ambasada od početka partner u ovom projektu. Ona je pokazala spremnost da pomogne i finansijski i sa iskustvom da ovaj sistem zaživi i praktično su preuzeli vodeću ulogu u pregovorima sa Vladom RS.

Obavezali smo se da ćemo zajednički da se borimo, ali moramo biti svesni da ovo nije mali poduhvat. Svi moraju da se uključe, od najkrupnijih do najsitnijih relevantnih činioca, dakle mora se uključiti i građanstvo. Posebno se radujem saradnji sa Vladom Srbije, a moram da izrazim i zadovoljstvo za saradnju sa Ministarstvom pravde i ministarkom Majom Popović, takođe sam zadovoljan što se u priču uključila i Fondacija Novak Đoković“ – rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, dodavši da Centar za nestalu i zlostavljane decu kao i svi okupljeni oko ove teme imaju njegovu punu podršku, iskustvenu, logističku i materijalnu.

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je da je neophodno da se ostvari „nacionalni konsenzus“ na ovu temu i naglasila da Ministarstvo i Vlada RS već uveliko rade na bezbednosti dece, na različitim projektima, koji su se pokazali uspešnim.

Ovo je kompleksna, bolna ali izuzetno važna tema, kojoj ne možemo da pristupimo incidentno, nego sistemski i nju ne mogu da vode pojedinačno fondacije, organizacije ni pojedinci, nego moramo svi zajedno da se uključimo kako bi sistem Amber Alert bio zakonski usvojen u našoj zemlji. Iza njega prosto mora da stoji i država i sva ministarstva – izričita je bila ministarka Popović.

Fondacija Novak Đoković je ultimativna kada je reč o odgovornom roditeljstvu i bezbrižnom odrastanju, pa je upravo zbog toga prepoznata kao idealan partner za edukaciju građanstva o sistemu Amber Alert. Predsednica Fondacije Novak Đoković, Jelena Đoković, izrazila je zahvalnost što je dobila priliku da se pridruži timu koji ima volju i moć da promeni nešto za našu decu.

Ne postoji nijedna reč osim „hvala“ koju bih mogla da uputim Igoru Juriću što je svoju ličnu tragediju usmerio u svrhu brige za svu decu, a samim tim i brige za roditelje. Već 12 godina se bavim humanitarnim radom i dobila sam mnoge odgovore na pitanja koja su utešila moj lutajući um kada razmišljam o svom zlu koje postoji na ovom svetu i koje preti našoj deci. I sama sam majka dvoje male dece i ta zabrinutost ne jenjava, ali mislim da svi možemo da doprinesemo i izborimo se za bolju zajedničku budućnost“ – istakla je Jelena Đoković u svom obraćanju.

Podnaslovi

Da ne bude kasno.

#uticem #amberalertsrbija​

Izradu ovog veb sajta podržao je američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ. Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Fondacije Tijana Jurić i ne predstavlja nužno stavove USAID-a,Vlade SAD-a ili BOŠ-a.

amber-logotipi
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem email adrese [email protected]