amber-logo

Igor Jurić: Istine i zablude o Amber Alert sistemu

,,Poslednjih dana smo svedoci brojnih medijskih pokušaja da se naša inicijativa za uvođenje sistema brzog obaveštavanja javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece obesmisli i  diskredituje.

U medijima se skoro svakodnevno pojavljuju određeni ljudi koji iz njima znanih ( očigledno interesnih pobuda ) javnosti serviraju laži o sistemu koji treba da zaživi u Srbiji, pokušavajući na taj način da umanje važnost postojanja jednog ovakvog sistema u pravno uređenoj državi.

Ovim putem ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu, želim da po ko zna koji put pojasnim šta ovaj sistem znači, kako će funkcionisati, da neće biti ni u kakvoj vezi sa bilo kojim stranim sistemom, i da će funkcionisati potpuno nezavisno u odnosu na bilo koji sličan sistem u svetu.

  • Sistem AmberAlert je dobio naziv po nestaloj devojčici koja je nestala na putu od kuće do škole, koja je pronađena mrtva, a ubica nije uhvaćen. Čitav svet ovaj sistem prepoznaje upravo pod tim imenom, ali to ne znači da će se on i u Srbiji tako zvati. O tome smo govorili na radnoj grupi u MUP i Ministarstvu pravde. Ime neka bude odluka države, ali dok se to ne desi, nismo želeli dodatno da zbunjujemo ljude nekim novim imenom.
  • Nikakva strana „firma“ niti organizacija neće biti deo našeg sistema. Svaki sistem radi u svojim zemljama potpuno nezavisno, i upravo smo zbog toga dovodili predstavnike policija i organizacija koji učestvuju u sistemu iz drugih zemalja ( Belgija, Poljska, Grčka, Rumunija, Malta…) i nijedna zemlja osim međusobne saradnje na međunarodnom nivou nema pristup bilo kakvim podacima drugoj zemlji.
  • Centar za nestalu i zlostavljanu decu nije nikada imala saradnju sa bilo kojom organizacijom iz SAD koja ima bilo kakve veze sa vođenjem sistema AmberAlert. Pozivali smo određene organizacije da budu gosti na našim konferencijama i da govore o iskustvu iz zemlje gde je nastao ovaj sistem, ali se na žalost nisu odazvali pozivu.
  • Softver ne dolazi iz Amerike. Mi smo razgovarali sa predstavnicima grčke organizacije „Homagelo“ koji su sofver svojoj zemlji obezbedili iz sredstava EU, i koji su naveli da bi ga mogli potpuno besplatno ustupiti i našoj zemlji, ali ako naša država smatra da može uraditi bolji sistem, mi ćemo se kao organizacija bez pogovora složiti sa tim.

Onako kako smo radili do sada, radićemo i od sada. Koliko god nas napadali, koliko god pokušavali da nas uprljaju i diskredituju, naša misija je iskrena i čista koliko i život jedne nastradale petnaestogodišnje devojčice, jedne Tijane.“

Igor Jurić

Podnaslovi

Da ne bude kasno.

#uticem #amberalertsrbija​

Izradu ovog veb sajta podržao je američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ. Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Fondacije Tijana Jurić i ne predstavlja nužno stavove USAID-a,Vlade SAD-a ili BOŠ-a.

amber-logotipi
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem email adrese [email protected]