amber-logo

Šta predviđa Pravilnik za postupanje medija u slučajevima nestanka dece

Pravilnikom Regulatornog tela za elektronske medije (REM) za postupanje u slučajevima nestanka maloletnog lica, mediji će biti u obavezi da u trajanju od najmanje 20 sekundi objave da je dete nestalo, u narednih osam sati da tu vest objavljuju na svakih pola sata, a posle na sat vremena.

Šta predviđa Pravilnik za postupanje medija u slučajevima nestanka dece

Olgica Čekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu. precizirala je za Novi dan na N1 da Pravilnik uvodi obavezu da po prijemu obaveštenja od MInistarstva za informisanje i telekomunikacije mediji odmah prekinu program i informaciju o nestanku deteta daju u javnost.

Ona je navela da će ta objava biti u formi postera, sa fotografijom, podacima nestalog maloletnog lica, uz kontakt na koji građani mogu da se jave i daju informacije..

Prema njenim rečima, posle 48 sati mediji neće biti dužni da objavljuju informacije.

Čekić je istakla da se to neće odnositi na sve slučajeve nestalih maloletnih lica, već u specifičnim ako postoji procena da je dete u neposrednoj životnoj opasnosti, ako je dete mlađe od sedam godina.

Policija je organ koji vrši potragu, a mediji su pomoćna sredstva. Policija kreće u potragu odmah, mediji se obaveštavaju preko Ministarstva telekomunikacija, i njihova obaveza se završava u toku od 48 sati ili ranije ako je dete pronađeno, kazala je Olgica Čekić.

Kako je objasnila, policija nadalje kontaktira medije, ako smatra da je potrebno.

Iz iskustva drugih zemalja, kako je istakla, pokazalo se da su prvi trenuci u potrazi ključni, i sistem „Amber alert“ koji će se u našoj zemlji zvati „Pronađi me“ u 90 odsto slučajeva doprinosi potrazi.

Dodala je da će MUP do 1. novembra, kada bi trebalo da bude pokrenut ovaj sistem, obavestiti javnost o detaljima.

izvor: n1

Podnaslovi

Da ne bude kasno.

#uticem #amberalertsrbija​

Izradu ovog veb sajta podržao je američki narod putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta “Aktivni građani – bolje društvo zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ. Sadržaj stranice isključivo je odgovornost Fondacije Tijana Jurić i ne predstavlja nužno stavove USAID-a,Vlade SAD-a ili BOŠ-a.

amber-logotipi
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem email adrese [email protected]